6983 519338 - 6944 384588 vougiouklakisdim7@yahoo.gr
Με τον όρο παχυσαρκία εννοούμε την υπερβολική συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό, ικανού να βλάψει την υγεία μας.

Επομένως, η παχυσαρκία δεν είναι πρόβλημα αισθητικής. Ο παχύσαρκος ασθενής και η υγεία του βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των παχύσαρκων ατόμων, που προσλαμβάνει τους χαρακτήρες επιδημίας. Στην Ευρώπη υπολογίζουμε τους παχύσαρκους σε 135 εκατομμύρια, από τους οποίους 6 εκατομμύρια είναι νοσογόνα παχύσαρκοι. Στην Ελλάδα, που δυστυχώς στην Ευρώπη κατέχει τα πρωτεία, το 63% των Ελλήνων είναι παχύσαρκοι, ενώ οι νοσογόνα παχύσαρκοι υπολογίζονται σε 250.000 περίπου.

ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν παχυσαρκία. Γενετικοί παράγοντες που σχετίζονται με την κληρονομικότητα ευθύνονται για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας σε ποσοστό έως και 80%. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον όπου ζούμε, ψυχολογικοί παράγοντες, φάρμακα, καθώς και κάποιες ασθένειες, όπως υποθυρεοειδισμός και νευρολογικές παθήσεις, προκαλούν παχυσαρκία.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΒΜΙ)

Η μέτρηση (ζύγισμα) απλά του βάρους μας δεν είναι αρκετή για τον καθορισμό της παχυσαρκίας. Υπάρχει ένας πιο επιστημονικός τρόπος με τη χρησιμοποίηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) που λαμβάνει υπό¬ψη του το βάρος σε σχέση με το ύψος του ατό¬μου.

ΝΟΣΟΓΟΝΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Όταν η παχυσαρκία γίνεται κακοήθης, δηλαδή όταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) είναι πάνω από 40, τότε η ίδια η ζωή τίθεται σε κίνδυνο αλλά και η ποιότητά της χειροτερεύει.

Η καθημερινή ζωή γίνεται δύσκολη με πόνους στις αρθρώσεις, με προβλήματα αναπνοής και δερματικές ασθένειες. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κακοήθης παχυσαρκία δημιουργεί διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, υπνική άπνοια ακόμη και καρκίνο.

Η εμπειρία έδειξε ότι η δίαιτα, η φυσική άσκηση και τα φάρμακα προσφέρουν ελάχιστα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσο αυξάνεται το βάρος, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης άλλων ασθενειών (σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, κ.λ.π.), ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι όλοι οι ασθενείς που αναφέρθηκαν στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες σαν οι πιο παχύ¬σαρκοι στον κόσμο, πέθαναν πριν από την ηλικία των 40.

Στην πραγματικότητα όταν το βάρος υπερβαίνει το 50% του μέσου όρου, ο παχύσαρκος έχει διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σχέση με συνομήλικο του φυσιολογικού βάρους. Η ποιότητα ζωής ενός παχύσαρκου ατόμου χειροτερεύει. Οι παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όπως ένδυσης, μετακίνησης, εύρεσης εργασίας, ενώ υπάρχει και κοινωνική προκατάληψη εναντίον τους.